Tajska zupa Tom Yam Kung
Tom Yam to Tajska zupa kwaśno ostra wywodząca się ze środkowej Tajlandii. Najsmaczniejszym jej wydaniem jest Tom Yam Kung czyli zupa z dodatkiem krewetek, które dodają zupie osobliwego charakteru. Często w Tajlandii spotkać można również zupę Tom Yam z dodatkiem kurczaka, która nazywana jest Tom Yam Kai. Przygotowanie potrawy jest proste i szybkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance aromatycznych składników, które coraz częściej dostępne są w naszych sklepach. Wykonanie zupy nie powinno nam zając więcej niż 30 minut, efekt końcowy jest niesamowity więc na pewno warto poświęcić trochę czasu aby zakosztować w kuchni orientu.
Składniki na 2 porcje:
- 4 Papryczki chili
- ½ szklanki - 100 g Grzybów słomkowych z puszki
- ¼ szklanki - 50 g Galangalu
- ¼ szklanki - 50 g Świeżych pomidorów
- 6 Suszonych liścii limonki kaffir
- 2 łyżeczki - 10 ml Soku z limonki
- 2 łyżki - 30 ml Sosu rybnego
- pół łyżki - 10 g Pasty tamaryndowej
- 5 (około 50 g) Średnich świeżych krewetek
- 2 Szalotki
- 1 Łodyga kolendry
- 2 Łodygi szczypiorku
- 6 Listków kolendry
- ½ łyżeczki - 10 g Cukru palmowego
- 2 szklanki - 500 ml Wody
- Szczypta Soli
Przygotowanie
- Przygotowujemy składniki bulionu: trawę cytrynową kroimy w centymetrowe paski, obrany galangal kroimy w plastry, szalotki siekamy, pomidory kroimy w ćwiartki lub mniejsze części tak aby kawałki nie były zbyt duże, grzyby przecinamy na pół. Pokrojoną trawę cytrynową lekko ugniatamy nożem w celu wydobycia aromatu.
- Do rondla dodajemy 500ml zimnej wody, przygotowane składniki bulionu oraz liście limonki kaffir i wszystko zagotowujemy. W przypadku używania świeżych liści limonki kaffir należy zmniejszyć proporcje 3 krotnie.
- W międzyczasie przygotowujemy papryczki oraz krewetki. Papryczki należy rozciąć na pół usunąć górną zieloną część i pod zimną wodą usunąć nasiona, następnie pokroić je na niewielkie paski. Krewetki myjemy i obieramy z pancerza razem z usunięciem głowy, zostawiamy jedynie ogonek z ostatnią częścią pancerza ( w innym przypadku ogonek odpadnie).
- Gdy doprowadzimy bulion do wrzenia gotujemy go dalej 8 minut na mocnym ogniu.
- Zmniejszamy gaz tak aby zupa powoli się gotowała, dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny, sól i cukier oraz krewetki. Całość gotujemy dalej przez 2 minuty.
- Wyłączamy gaz dodajemy posiekany szczypiorek, posiekaną kolendrę, pokrojone papryczki oraz sok z limonki. W przypadku gdyby zupa nie była wystarczająco ostra można dodać większą ilość papryczek.