Kuchnia Gruzińska to nie tylko chaczapuri i chinkali
Praktycznie w każdej restauracji można zamówić najbardziej znane potrawy takie jak chinkali i chaczapuri. Chinkali można nazwać swego rodzaju pierogami, różnią się jednak od naszych pierogów stylem lepienia i zawartością. W kształcie przypominają sakiewkę, a środek wypełniony jest mocno przyprawionym mielonym mięsem wołowo-wieprzowym, które pływa w aromatycznym bulionie. Zdarzają się również chinkali z ziemniakami, serem oraz z pieczarkami ale według mnie nie są tak smaczne jak te tradycyjne z mięsem, bo brakuje im charakteru.
Jeżeli chodzi o chaczapuri to jest to danie na bazie ciasta drożdżowego z mąki pszennej, które nadziane jest najczęściej charakterystycznym Gruzińskim serem. Podczas naszej podróży spotkaliśmy jeszcze wersje z fasolą, mięsem i ze szpinakiem. Zdecydowanie najbardziej do gustu przypadło nam to z serem chociaż pozostałe pozycje również były bardzo smaczne. Chaczapuri różni się kształtem i wypełnieniem w zależności od regionu, z którego się wywodzi. W Polsce najczęściej możemy spotkać te pochodzące z okolic wybrzeża morza Czarnego, czyli Chaczapuri Adżarskie. Wypełnione są mieszanką aromatycznych Gruzińskich serów, a tuż przed podaniem, na górę wybija się jajko, przez co mogą przypominać trochę oko.Kuchnia Gruzińska oprócz najbardziej popularnych potraw kusi całą masą pysznych i ciekawych propozycji. Trudno jest napisać o wszystkich dlatego wybraliśmy te, które najbardziej nas urzekły. W Gruzji często można spotkać potrawy na bazie warzyw, z których najpopularniejszy jest bakłażan. Możemy zamówić przystawki na bazie tego warzywa, w towarzystwie pasty z orzechów włoskich lub danie Adżapsandali, czyli gulasz warzywny, który jest naprawdę syty. Mówiąc o Gruzji nie możemy zapominać również o mięsie, które mamy wrażenie jest bardziej aromatyczne niż, to które możemy kupić w naszych sklepach. Może to z powodu sposobu w jaki wypasane jest tam bydło. Podróżując przez Gruzję można napotkać stada krów i świń pasących się wolno przy okolicznych drogach. Najpopularniejszymi daniami mięsnymi są szaszłyki i kebaby grillowane na specjalnych szpadach nad rozgrzanym drewnem, prawdziwa gratka dla mięsożerców. Poza potrawami w kuchni Gruzińskiej warto zwrócić również uwagę na sosy, które tworzone są na bazie aromatycznych składników i przypraw. Świetnie pasują i podkreślają smak potraw. Nam najbardziej przypadł do gustu kwaskowaty sos Tkemali na bazie śliwek i aromatycznych przypraw.