Kuchnia Gruzińska naszymi oczami
i kubkami smakowymi
Gruzja od zawsze starała się przyciągnąć mnie do siebie swoją kuchnią i kulturą. Od kiedy pamiętam, podróż do tego kraju była moim marzeniem, które w końcu udało się zrealizować i jestem z tego bardzo dumny. Razem z grupą przyjaciół wybraliśmy się do Gruzji na 10 dni. Był to dla nas bardzo intensywnie spędzony czas, bo chcieliśmy zobaczyć, a przede wszystkim spróbować jak najwięcej potraw przez co przemieszczaliśmy się czasem prawie przez cały kraj. Jedno jest pewne, było warto i wiem, że wrócimy tam jeszcze nie raz.
Pyszne potrawy i duże porcje
Gruzińską kuchnię z ręką na sercu, możemy polecić wszystkim kochającym proste i autentyczne smaki. Gruzja dzięki swojemu bogactwu naturalnemu może pochwalić się całą gamą świeżych i nieprzetworzonych produktów spożywczych. To właśnie naturalne składniki i aromatyczne przyprawy powodują, że kuchnia Gruzińska jest taka pyszna.
Pierwsze spotkanie z Gruzińskimi potrawami było dla nas bardzo ważną lekcją na resztę naszego wyjazdu. Wszystko za sprawą porcji jakie podawane są w resturacjach, a są one po prostu duże. Na nasz pierwszy posiłek wybraliśmy się trochę zmęczeni i wygłodniali, dlatego postanowiliśmy zamówić kilka przystawek i dań głównych. Jak się później okazało, niska cena nie oznacza mniejszych procji więc resztę, której nie dojedliśmy musieliśmy zabrać na wynos bo nie dało się tego po prostu przejeść.
Kuchnia Gruzińska to nie tylko chaczapuri i chinkali
Praktycznie w każdej restauracji można zamówić najbardziej znane potrawy takie jak chinkali i chaczapuri. Chinkali można nazwać swego rodzaju pierogami, różnią się jednak od naszych pierogów stylem lepienia i zawartością. W kształcie przypominają sakiewkę, a środek wypełniony jest mocno przyprawionym mielonym mięsem wołowo-wieprzowym, które pływa w aromatycznym bulionie. Zdarzają się również chinkali z ziemniakami, serem oraz z pieczarkami ale według mnie nie są tak smaczne jak te tradycyjne z mięsem, bo brakuje im charakteru.
Jeżeli chodzi o chaczapuri to jest to danie na bazie ciasta drożdżowego z mąki pszennej, które nadziane jest najczęściej charakterystycznym Gruzińskim serem. Podczas naszej podróży spotkaliśmy jeszcze wersje z fasolą, mięsem i ze szpinakiem. Zdecydowanie najbardziej do gustu przypadło nam to z serem chociaż pozostałe pozycje również były bardzo smaczne. Chaczapuri różni się kształtem i wypełnieniem w zależności od regionu, z którego się wywodzi. W Polsce najczęściej możemy spotkać te pochodzące z okolic wybrzeża morza Czarnego, czyli Chaczapuri Adżarskie. Wypełnione są mieszanką aromatycznych Gruzińskich serów, a tuż przed podaniem, na górę wybija się jajko, przez co mogą przypominać trochę oko.
Kuchnia Gruzińska oprócz najbardziej popularnych potraw kusi całą masą pysznych i ciekawych propozycji. Trudno jest napisać o wszystkich dlatego wybraliśmy te, które najbardziej nas urzekły. W Gruzji często można spotkać potrawy na bazie warzyw, z których najpopularniejszy jest bakłażan. Możemy zamówić przystawki na bazie tego warzywa, w towarzystwie pasty z orzechów włoskich lub danie Adżapsandali, czyli gulasz warzywny, który jest naprawdę syty. Mówiąc o Gruzji nie możemy zapominać również o mięsie, które mamy wrażenie jest bardziej aromatyczne niż, to które możemy kupić w naszych sklepach. Może to z powodu sposobu w jaki wypasane jest tam bydło. Podróżując przez Gruzję można napotkać stada krów i świń pasących się wolno przy okolicznych drogach. Najpopularniejszymi daniami mięsnymi są szaszłyki i kebaby grillowane na specjalnych szpadach nad rozgrzanym drewnem, prawdziwa gratka dla mięsożerców. Poza potrawami w kuchni Gruzińskiej warto zwrócić również uwagę na sosy, które tworzone są na bazie aromatycznych składników i przypraw. Świetnie pasują i podkreślają smak potraw. Nam najbardziej przypadł do gustu kwaskowaty sos Tkemali na bazie śliwek i aromatycznych przypraw.
Gruzińska gościnność
Będąc w Gruzji trudno oprzeć się wrażeniu, że wszyscy ludzie są bardzo otwarci
i skorzy do pomocy. Na naszej drodze spotkaliśmy mnóstwo osób, które bezinteresownie proponowały nam pomoc. Pewną barierą był dla nas język, ponieważ Gruzini w większości komunikują się po Gruzińsku lub Rosyjsku. Mimo wszystko udawało się porozumiewać, choćby na migi. Musimy przyznać, że wszędzie gdzie się pojawialiśmy, mogliśmy doświadczyć nadzwyczajnej gościnności, dzięki czemu już od pierwszego dnia czuliśmy się jak u siebie. Gruzini, ich kultura i kuchnia tworzą wspaniałą jedność, której musicie doświadczyć sami bo nie da się tego opisać słowami.