tajskie-curry-z-mleczkiem-kokosowym

Kuchnia tajska - bogactwo smaków i aromatów


Pierwszy kontakt z kuchnią tajską jest dla wielu osób niezapomnianym przeżyciem. W moim przypadku było tak samo, a to za sprawą bogactwa aromatów i ziół, których nie brakuje w Tajlandii. Zachwyciło mnie połączenie pięciu smaków i równowaga w doborze składników, które Tajowie można śmiało powiedzieć opanowali do perfekcji. Praktycznie w każdej potrawie znajdziemy 5 podstawowych smaków, czyli słodki, słony, ostry, kwaśny i gorzki, które tworzą niesamowity efekt dla naszych zmysłów.

Wszędobylski ryż


W całej Tajlandii nieodzownym dodatkiem do wielu dań jest ryż, najczęściej gotowany. Tajowie używają go również do przyrządzania deserów takich jak mango sticky rice, czyli kleistego ryżu gotowanego na mleczku kokosowym z dodatkiem mango. Ja osobiście najbardziej polubiłem ryż smażony z kurczakiem, gdzie znaleźć można to co w Tajskiej kuchni najlepsze czyli mnóstwo ziół i aromatycznych przypraw, które tworzą smakowitą kompozycję.

Nie może dziwić fakt, że ryż jest tak popularny, skoro Tajlandia jest jednym z największych eksporterów tego zboża, a podczas podróży po kraju uśmiechu możemy podziwiać rozległe i piękne pola ryżowe. Dlatego próżno tam szukać makaronu pszennego czy też żytniego, a jedynie jego ryżową odmianę, która świetnie nadaje się nie tylko do gotowania ale równie dobrze smakuje w wersji smażonej.
pole-ryzowe-azjatka-na-polu-ryzowym

Każdy znajdzie coś dla siebie


Często można usłyszeć opinię, że kuchnia tajska jest przerażająco ostra i odpowiednia tylko dla osób lubiących ostre smaki. Na szczęście nie jest to prawdą bo w kuchni tajskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Dla przykładu jedno z najbardziej popularnych dań Pad Thai czyli smażony makaron ryżowy z jajkiem, krewetkami i innymi dodatkami, nie ma nic wspólnego z ostrością. Nie dodaje się do niego żadnego ostrego składnika, oczywiście amatorzy ostrości mogą przyprawić danie ostrymi przyprawami lub sosem ale jest to opcjonalne, bo Pad Thai sam w sobie ma obłędny smak. Uważać należy na dania w postaci płynnej, bo do nich często używa się pasty curry, w której zawsze znajdziemy ostre papryczki chili ale dodatek mleczka kokosowego i cukru skutecznie łagodzi ostrość tak jak w zupie Tom Kha Gai. Tak czy owak nawet gdy nie posiadamy wysokiej tolerancji na ostre smaki, warto jest chociaż spróbować najpopularniejszych tajskich dań i poznać ich orientalny charakter.