Mini warsztaty kulinarne - targ na zielonym
W drugą sobotę lipca z ogromną przyjemnością skorzystaliśmy z zaproszenia, na przeprowadzenie mini warsztatów kulinarnych, podczas Targu na zielonym organizowanym przez Gliwicką kooperatywę spożywczą Tomata. Dla nas, miłośników jedzenia jest to miejsce szczególne. Jeżeli tylko mamy czas, to pojawiamy się tam po świeże i ekologiczne produkty spożywcze, dostarczane przez samych producentów. Przy okazji uzupełniamy swoją wiedzę o jedzeniu, bo kto jak kto ale dostawcy wiedzą najlepiej co kryje się w ich produktach.
Smak orientu na wyciągnięcie ręki
Dla uczestników targu przygotowaliśmy orientalną niespodziankę w postaci mini warsztatów kulinarnych z kuchni Tajskiej. Chcieliśmy przybliżyć charakterystyczny smak i aromat popularnych sajgonek, których w Tajlandii najwięcej sprzedawanych jest w przyulicznych straganach z jedzeniem. Do tego niezastąpiony dodatek, czyli sos domowej roboty na bazie papryczek chili i czosnku.
Każdy uczestnik warsztatów kulinarnych, musiał samodzielnie poradzić sobie ze zwinięciem sajgonek. Jak się okazało, trafiliśmy na bardzo zdolnych i pojętnych uczestników, bo nikt nie miał z tym większego problemu i wszyscy poradzili sobie z tym zadaniem bardzo szybko. Pozostało nam tylko usmażenie sajgonek i konsumpcja przygotowanego jedzenia. Podczas mini warsztatów, nie zabrakło ciekawych i inspirujących rozmów z uczestnikami, a my służyliśmy radą w każdym momencie i bardzo chętnie odpowiadaliśmy na każde pytanie.
Już niedługo ruszamy z pierwszymi pełnymi warsztatami kulinarnymi
Ciężko jest oszacować, ile osób dokładnie wzięło udział w naszych zajęciach bo przez 3 godziny mieliśmy ręce pełne pracy i przy naszym stanowisku cały czas było tłoczno. Wszystkim obecnym bardzo dziękujemy za przyjście i sprawdzenie się w kuchni Tajskiej. Przy okazji chcielibyśmy poinformować, że już w sierpniu ruszamy z pierwszymi warsztatami, na które serdecznie zapraszamy!
Przepis na sos do sajgonek
Bardzo dużo uczestników dopytywała się, czy możemy podać przepis na sos, dlatego poniżej znajdziecie sposób przygotowania sosu, tak żeby każdy mógł odtworzyć trochę orientu w domu.
- Papryka chilli 20 g
- Ocet ryżowy 10 ml
- Cukier 30 g
- Czosnek 1 ząbek
- Skrobia kukurydziana 5 g
- Woda 70 ml
- Oczyść i posiekaj drobno paprykę chilli i czosnek.
- Do garnka wlej wodę, dodaj paprykę, czosnek, sól i cukier.
- Zagotuj wszystko do wrzenia i dodaj ocet.
- W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę z niewielką ilością wody i dodaj do gotującego się sosu. Cały czas mieszaj do ponownego zagotowania, żeby nie powstały grudki.
- Gotuj sos do uzyskania odpowiedniej gęstości.