Marnowanie jedzenia - jeden z największych problemów na świecie
Na całym świecie co roku marnuje się około 1,3 miliardów ton jedzenia - to aż 33% całej produkowanej żywności! Europa na tle innych kontynentów nie wypada w tym zestawieniu najgorzej, bo marnuje blisko 100 milionów ton żywności, ale dalej taka liczba jest zatrważająca i nie napawa optymizmem.
Polacy w czołówce krajów Unii Europejskiej
Nie mamy niestety powodu do dumy, bo w naszym kraju według Eurostatu marnuje się blisko 9 milionów ton żywności. Dzięki takiemu wynikowi zajmujemy “zaszczytne” 5 miejsce. Powodem do optymizmu jest fakt, że w dużej mierze odpowiedzialna za wyrzucanie jedzenia jest branża spożywcza. Pod tym względem wyróżniamy się na tle krajów zachodnich, gdzie przede wszystkim za marnowanie jedzenia odpowiedzialne są niestety gospodarstwa domowe.
Zmiany musimy zacząć od siebie
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez CBOS w zeszłym roku (komunikat z badań), co czwarta osoba w Polsce przyznaje się, że zdarzyło się jej wyrzucić jedzenie. Najczęściej wyrzucamy owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z obiadu, kolacji i innych posiłków. Z deklaracji Polaków wynika, że obecnie gospodarstwa domowe wyrzucają mniej żywności niż w 2005 roku, kiedy ukazał się poprzedni komunikat z badań o marnowaniu jedzenia.
Sytuacja się poprawia, ale nie osiadajmy na laurach – wciąż mamy sporo do poprawy. Zajrzyjcie do swoich koszy na śmieci – z pewnością ląduje w nich sporo jedzenia. Jak to zmienić? Najważniejsze jest konsekwentne stosowanie zasad, które pomogą nam w racjonalnym gospodarowaniu żywnością. W końcu każde wyrzucone jedzenie to nie tylko brak szacunku dla środowisk, w którym żyjemy ale też niepotrzebnie wydane pieniądze.