Blog

21 sierpnia 2017

Catering – jak to ugryźć

Nie ma co się oszukiwać, czasy spotkań przy chipsach i ciastkach dawno się skończyły i każdy chciałby swoich gości zaskoczyć dobrym jedzeniem. Dlatego coraz częściej decydujemy się na catering, żeby zaoszczędzić sobie czasu na posprzątanie domu i inne zajęcia, żeby wizyta gości przebiegła po naszej myśli. Dlatego chcielibyśmy Wam przybliżyć temat cateringu.
17 sierpnia 2017
tajska zupa tom yam kung z krewetkami

Tajska zupa Tom Yam Kung

Tom Yam to Tajska zupa kwaśno ostra wywodząca się ze środkowej Tajlandii. Najsmaczniejszym jej wydaniem jest Tom Yam Kung czyli zupa z dodatkiem krewetek, które dodają zupie osobliwego charakteru. Często w Tajlandii spotkać można również zupę Tom Yam z dodatkiem kurczaka, która nazywana jest Tom Yam Kai. Przygotowanie potrawy jest proste i szybkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance aromatycznych składników, które coraz częściej dostępne są w naszych sklepach.
12 sierpnia 2017
kuchnia gruzinska supra uczta

Kuchnia Gruzińska naszymi oczami i kubkami smakowymi

Gruzja od zawsze starała się nas przyciągnąć do siebie swoją kuchnią i kulturą. Od kiedy pamiętam, podróż do tego kraju była naszym marzeniem, które w końcu udało się zrealizować i jesteśmy z tego bardzo dumni. Chcemy podzielić się z Wami naszymi kulinarnymi przygodami i zachęcić Was do podróży do tego wspaniałego kraju.
25 lipca 2017
marnowanie jedzenia

Dlaczego nie dojadamy? Walczmy z marnowaniem jedzenia!

Marnowanie jedzenia współcześnie stało się bardzo dużym problemem Na pewno zdarzyło się Wam, choćby raz w życiu, wyrzucić jedzenie do kosza. Mnie też – przyznaję się bez bicia, ale nie jestem z tego powodu dumny. Dlatego postanowiłem sprawdzić dlaczego tak się dzieje i podzielić się z Wami moimi sposobami na tą przypadłość.
12 lipca 2017
mini-warsztaty-na-targu-na-zielonym

Mini warsztaty kulinarne – targ na zielonym

W drugą sobotę lipca z ogromną przyjemnością skorzystaliśmy z zaproszenia, na przeprowadzenie mini warsztatów kulinarnych, podczas targu na zielonym organizowanym przez Gliwicką kooperatywę spożywczą Tomata.
10 lipca 2017
noz-chili-galangal-czosnek-limonka-kaffir-szalotka-trawa-cytrynowa

Kuchnia tajska – bogactwo smaków i aromatów

Pierwszy kontakt z kuchnią tajską jest dla wielu osób niezapomnianym przeżyciem. W moim przypadku było tak samo, a to za sprawą bogactwa aromatów i ziół, których nie brakuje w Tajlandii. Zachwyciło mnie połączenie pięciu smaków i równowaga w doborze składników, które Tajowie można śmiało powiedzieć opanowali do perfekcji. Praktycznie w każdej potrawie znajdziemy 5 podstawowych smaków, czyli słodki, słony, ostry, kwaśny i gorzki, które tworzą niesamowity efekt dla naszych zmysłów.
10 lipca 2017
ile-jedzenia-wyrzucamy-kazdego-roku

Marnowanie jedzenia – jeden z największych problemów na świecie

Na całym świecie co roku marnuje się około 1,3 miliardów ton żywności - to aż 33% całej produkowanej żywności! Europa na tle innych kontynentów nie wypada w tym zestawieniu najgorzej, bo marnuje blisko 100 milionów ton żywności, ale dalej taka liczba jest zatrważająca i nie napawa optymizmem.